CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Monday, May 9, 2011

B..boleh ke kita sambut Hari Ibu??


Hari ibu baru berlalu..
Alhamdulillah, dgn rezeki Allah, ummi hadiahkan tshirt Zariya yg sama size and pattern pd mak dan ibu..
mereka dah dapat dan suka dgn pemberian ummi..

semalam, ummi saja2 tanya abi..

ummi: B, kita leh sambut hari ibu tak?
abi: entahlah syg (lama jugak abi diam sebelum menjawab)
ummi: kalu xde asbab yg mengharamkannya, kita boleh je sambut walaupun dtg dr barat kan
abi: emem
ummi: contoh mcm valentine's day,kita dh tahu sejarahnya cmne, dan hukumnya haram jika kita meraikannya,hari ibu xde blg buktinya haram kan..boleh lah kita smbut..
abi,diam je. tak mengiyakan atau menafikan..

tiba hari ni..
ummi ke sana sini mempromosikan sale yg ummi wat utk promosikan tshirt yg ummi jual sempena hari ibu...
tetiba ummi terjumpa satu blog yg ummi follow
entrynya bercakap ttg history hari ibu
bagus ni fikir ummi
ummi baca dr ayat pertama hingga habis..
emmm..
luluhnya hati ummi, ummi dah mnyambutnya tanpa ummi tahu sejarahnya
dan alhamdulillah Allah temukan ummi dgn entry itu
terima kasih sgt pada pemilik blog itu
dan kini, promosi itu masih ummi jalankan
cuma ummi tak nak lagi sambut hari ibu
biarlah ummi menghargai emak dan ibu pada hari ulangtahun mereka
dan ummi juga harap anak2 ummi tidak menyambut hari ibu juga kelak
ingat ye..
cukuplah ummi dapat rasai kehangatan pelukan kalian dan kucupan kalian pada pipi dan dahi ummi
(^_^)


Astaghfirullah
mohon ampun atas kekhilafan lalu
patutlah abi tak menggalakkan ummi menyambutnya
(._.)Sejarah hari ibu telah dikenalpasti sebagai perayaan musim bunga orang-orang Greece, sebagai penghormatan terhadap Rhea, ibu kepada tuhan mereka. Pada tahun 1600 orang-orang England merayakan hari yang mereka namakan sebagai "Mothering Sunday". Ia dirayakan pada hari Ahad keempat setiap Lent. Lent adalah tempoh masa selama 40 hari samada dalam bulan Februari atau Mac. Dalam tempoh ini, sebahagian orang-orang Kristian akan berhenti melakukan atau memakan makanan tertentu atas alasan agama. Amalan tersebut adalah sebagai penghormatan mereka terhadap Mother Mary. Mother Mary adalah Maryam, ibu kepada Nabi Isa Alaihissalam atau Jesus yang mereka anggap sebagai tuhan.

Dalam tempoh tersebut juga, kebanyakan rakyat England yang faqir dan miskin, akan bekerja sebagai pembantu rumah. Mereka sanggup keluar jauh meninggalkan keluarga kerana percaya bahawa Jesus akan memberikan kekayaan dan kesenangan dalam tempoh tersebut. Menjelang hari Ahad keempat, mereka digalakkan untuk bercuti oleh majikan, dan pulang ke kampung untuk bertemu dengan ibu. Setiap ibu akan dihadiahkan dengan Mothering Cake atau kek hari ibu sempena perayaan tersebut.

Amalan dan tradisi ini menular ke seluruh dunia dan ia kini disambut sebagai penghormatan kepada Mother Church. Mother Church dianggap sebagai kuasa spiritual yang agung yang memberi manusia kehidupan dan memullihara mereka dari sebarang kecederaan. Sejak dari itu, perayaan Mothering Sunday telah diadun dengan upacara kegerejaan. Penghormatan mereka terhadap ibu sama taraf dengan penghormatan mereka terhadap gereja.

Di Amerika Syarikat, Hari Ibu disambut seawal 1872 hasil ilham Julia Ward Howe. Beliau adalah seorang aktivis sosial dan telah menulis puisi " The Battle Hymn of The Republic" (TBHoTR). TBHoTR telah dijadikan lagu patriotik yang popular di kalangan warga Amerika. Ungkapan "Hallelujah" dalam bait-bait lagu tersebut menyerlahkan lagi sentuhan Yahudi dan Zionis dalam mencaturkan politik dunia.

Pada tahun 1907 Anna Jarvis dari Philadelphia telah memulakan kempen untuk melancarkan Hari Ibu. Beliau telah berjaya mempengaruhi Mother's Church di Grafton, West Virginia agar meraya dan meraikan Hari Ibu pada hari ulang tahun kedua kematian ibunya, iaitu pada hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Semenjak dari itu, Hari Ibu dirayakan saban tahun di Philadelphia.

Anna Jarvis, dan pendokong-pendokongnya telah menulis surat kepada menteri, golongan peniaga dan ahli-ahli politik agar Hari Ibu disambut secara meluas di seluruh wilayah. Matlamat mereka telah berjaya sepenuhnya pada tahun 1911 apabila hari tersebut disambut oleh hampir keseluruhan wilayah Amerika. Pada tahun 1914, Presiden Woodrow Wilson, secara rasminya telah mengisytiharkan Hari Ibu sebagai Hari cuti umum dan mesti raikan pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei. Biarpun sebahagian besar negara-negara di dunia menyambutnya pada hari yang berlainan, tetapi negara seperti Denmark, Finland, Itali, Turki, Australia, dan Belgium masih merayakannya pada setiap hari Ahad kedua dalam bulan Mei.

No comments:

Post a Comment