CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday, August 24, 2011

Abi yang Kelakar (^_^)

assalamualaikum..

hihi rajin lak ummi menulis time ni..
nak tahu kenapa..sebab, ummi dh dapat rest sikit dari kesibukan berbisnes cam selalu..
yelah, ummi dah tutup sebarang penghantaran bermula hari ini sbb beri laluan pada diri sendiri utk mengemas barang2 utk dibawa balik ke kg dan mengemas rumah yg bakal ditinggal selama 2 minggu ni..

agen2 ummi pun dah bermood nak raya, so diorg pun nk rest juga kan..
so biarlah masing2 fokus utk persiapan raya..

tika ni, ummi dah siap pack 2 beg 'besar' ye..
1 utk ummi dan abinya pakaian, satu lagi utk kakak dzaatin dan adik wafiqah punya baju2 tecit mereka yg renyah nak melipat satu2 huuuuuu...

ni belum bawa balik hamper raya utk famili ummi satu dan famili abi satu
tanda buah tangan dari perantauan..

emm..kira sendat jugaklah kereta masa nk balik kg nnti..
apapun besttttt!!! waaaa...mood nk balik kg sgt terasa..

opps..ummi nk cerita sikit pasal kelakar abi ni
hari ahad, awal2 abi bgtahu ummi
bermula isnin hingga rabu
abi ada jamuan berbuka puasa di luar

isnin: dgn staff2 ofis abi
selasa: dgn staff MAS
rabu:dgn staff DHL

so ummi kenalah tinggal dirumah dgn anak2 je sbb family members xleh masuk dlm kaw kargo sbb xde pass kan..
so ummi kenalah mind set masak utk ummi dan kakak je..

tibalah hari isnin, belum masuk waktu zohor, abi dh telefon..
sayang, rini xjadi berbuka di luar, staf2 ofis abi sibuk..xsempat..
sayang masak utk b sekali ye,.hihi
nasib abi sempat telefon kan..
kalau tak, xcukup masakan utk abi..hihi
baliknya, abi gtau yg bossnya nk tukar ke hari khamis

hari selasa:
ummi nak masak burung puyuh rini
abi tahu ummi nk masak burung puyuh masak lemak cili padi rini
belum masuk zohor
abi dh cal smbil ketawa2
sayang..rini b xjadi berbuka di luar
kenapa?? tanya ummi
rupa2nya, staff ofis b xdijemput pun utk makan bersama staff MAS
kikiki..adoii, dhtu cmne b tahu awal2 ritu
bos yg gtahu, rupanya salah fhm je kiki
naseb abi call dulu, kalau x, ummi masak utk ummi je burung puyuh tu hihi
pastu beriya lah ummi siap2 nk masak
tapi last2 xjadi burung puyuh masak lemak cili padi pn
tapi jadi burung puyuh bakar dicicah smbal kicap bawang putih
emm selera sekali kami berbuka sbb burung puyuh tu ummi perap dgn madu, gula garam dan sos tiram
emm gabungan yg menyedapkan rencah nya..simple je..


hari rabu..
emm rini, abi tak call2 ummi
maksudnya abi jadilah berbuka diluar
wawawa..sedihnya berbuka sorg2 ngan kakak
menu hari ni ummi nak masak laksa mee
laksa mee ni mmg terkenal di Pantai Remis Perak je tau
tanyalah mana2 mmg org xpernah makan
nk dapatkannya di Pantai Remis je
mee nya lak special sbb size nya sedikit lebar dr size mee biasa
resepinya ummi belajar dr ayah ummi
sbb ayah mmg dilahirkan di Pantai Remis
paling sedap kalau dpt makan Mak Njang ummi masak
fuhhh..menjilat jarilah hihi
tapi ummi ubah sikit resepinya
ummi guna pasta yg jenis lebar
dan buat smbal sotong dan udang
time nilah nak makan udang n sotong sbb abi alah ngan makanan laut
kalau abi ada, mmg ummi xmasak makanan laut hihi
bau udang yg kuat pun abi boleh rasA nk loya
belum makan lg tu hihi..


credit to: http://rokiahabdulaziz.blogspot.com/2010/09/laksa-mee-dan-karipap-samosa.html

Bahan-bahan:
Mee Teow (putih atau kuning- Kiah guna warna putih)
Kacang panjang/buncis - potong dadu
Lobak masin - cincang halus
Udang/ketam -Kiah guna dua2 (untuk kuah)
Cili kering - kisar
Udang kering - blend ngan cili kering skali
Garam dan gula secukup rasa
Bawang kecil dan putih - mayang nipis

Caranya:
Untuk sayur:
Tumis bawang sampai layu dan masukkan lobak masin,goreng sampai masak dan masukkan kacang panjang/buncis. Kacau rata dan goreng sampai layu.

Untuk Sambal:
Panaskan minyak dan tumis campuran cili kering dan udang kering. Perasakan dengan garam dan gula. Masak sampai pecah minyak dan cilinya betul2 masak.Rasa sambal ni pedas2 manis.

Untuk kuahnya:
Rebus ketam/udang dengan air sampai mendidih.Perisakan dengan garam secukupnya dan jika suka tambahkan serbuk pati ayam sikit. Setelah mendidih padamkan api dan tumis darat bawang merah dan bawang putih yang telah digoreng sampai layu atas kuah tersebut.

Untuk Mee:
Rebus air sampai mendidih dan masukkan laksa mee sampai lembut.

2 comments:

  1. assalamualaikum dik
    salam aidilfitri
    maaf zahir batin
    p/s,adakah kita pernah bersua?

    ReplyDelete
  2. Wassalam..tima kasih kak..emm, xpastilah kak..kalau tgok muka mgkin perasan kot..;)

    ReplyDelete