CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Friday, January 28, 2011

Gelagat Terkini Kakak Dzaatin




gambar di atas: di Masjid Putra di Putrajaya..kakak dzaatin tengah ralit 'membaca'..pastu bila boring..dia pusing2 dan lari2 sana sini..asal tak bising dlm majlis sudah..


gambar2 bawah ni di playground dekat dalam GIANT..masa ni abi tengokkan dia main..ummi lak jalan2 window shopping ngan adik...he..





emm dah besar kan kakak dzaatin sekarang..yelah dh jadi kakak pun..tapi perangai half mature dan half lagi tak mature lg..hehe..

meh ummi nak review sikit tentang gelagat kakak dzaatin semenjak ada adik ni kan..

1) kakak dzaatin jenis yang baik dengan adik, sayang, geram....tapiiiiiiiiiiii...memang caranya agak kasar..selalu nak sayang pipi adik..tapi dipegangnya kepala adik camtu je..biasalah budak2..tak tahu baby tu kepala n tulangnya lembut lagi..sekarang ni dia geram pulak kat mata, tangan ngan kaki adik..tangan ngan kaki tu diramas2nya sekuat hati..mata pulak nak dikoreknya sbb mata adik bulat n putih..pantang dtg dekat nak dikoreknya..ummi memang selalu nak kena laju lagi dari cengkaman tangannya tu..fuuh..

2)pantang ummi letak adik dalam bouncer..dia pun nak tolong buaikan juga bouncer tu..siap sambil berzikir g..kan selalu ummi berzikir bila tidurkan dia di buai..bila ada adik..dia tiru zikir yang sama..yang tak sangkanya..zikir2 yang ummi dodoikan dia tidur tu memang dia ingat.. contohnya Ya zaljala li wal ikram...Allahu Allahu..Lailahaillah..subhanallah..semua dia ikut bila ummi buaikan adik..tapi bunyinya memang bunyi loghat kanak2 lah..tapi memang sebijik2 dia ikut..hee..kadang2 bila abi baring, dia datang tepuk2 abi sambil zikir sekali..hehehe

3)bila selalu tengok ummi kisahkan adik..maksudnya tukar pampers, mandikan, pakaikan baju semua2 lah..dia pun nak ikut..bla dia nampak pampers adik..dia nk pakaikan kat adik, nmpak cream adik, dia nak pakaikan juga..tapi ummi pujuk2 lah cakap adik tak berak lagi..tak uh uh lagi..dia faham la..memang nak kena explain satu2 sampai faham..

4)raga baju adik memang selalu dipunggah2..aduh..tak larat ummi nak kemas

5)bila datang kat adik..dia tepuk2 perut adik sambil sebut 'adik''adik'..bum bum..maksudnya adik tengah tidur..tu cara dia nak bagitahu ummi...hee

6)mula2 masa dapat adik..memang pening kepala abi dan ummi..dengan lincah nya..dengan nak ikut kepalanya saja..sekarang dah bertambah matured sikit..alhamdulillah..memang selalu nak kena pesan dan sabar...............tu lah tips nya bila nak handle dia..selalu ummi doa dalam hati..moga cepat2 dia faham..dan behave dgn baik pada adiknya..

7) sekarang ni makin petah nak bercakap..walaupun satu2 dia sebut..tapi otaknya cepat pick up lah..sebelum2 ni..5 ke 10 kali ummi ajar dia sebut satu persatu..baru nak dapat..sekarang sebut sekali je terus dia boleh sebut satu2 perkataan tu..antara petua nak bagi kanak2 cepat bercakap ialah amalkan madu dan buah delima..bila dia tahu nak sebut2 apa yang dia nak..cepat sikit ummi faham apa kehendak dia..tak delah end up ngan nangis kalu ummi tak buat apa yang dia nak..hee

8) dah mula tunjuk sikap berdikari dah..dah tahu time mandi, makan, main..boleh dah tak terlalu fokus pada dia sangat..cuma bila time adik tidur, masa tu memang kena fokus dia betul2..

9) kuat minum susu dan kuat makan nasi..mana badan tak boom boom..heee..Alhamdulillah..sihat je dia sepanjang tinggal dirumah ngan ummi..setakat ni tak pernah demam, batuk n selesema yang berlarutan g lah..syukur pada Allah sangat2 dgn nikmat kesihatan pdnya tu..

10) pastu bila bdn dah boom boom..bajunya semua dh ketat n pendek...walaupun umur dh nak masuk 1 tahun 9 bulan..tapi saiz bajunya mesti saiz 3years punya...kasut pun saiz paling besar..huhu..

11) gigi dah naik cantik atas dan bawah..dah lengkap n penuh..cuma bahagian geraham2 je belum naik lagi..abi selalu pesan ummi gosokkan giginya sbb nak jaga giginya supaya bersih dan cantik..gula2 dan jajan2 yang manis2 memang abi dan ummi tak ajar dia makan sbb kandungan dlm gula2 pun xelok untuk perkembangan minda dan tumbesaran giginya..sbb Allah kan suka pada kecantikkan dan kebersihan..jadi kita kenalah jaga kan kakak dzaatin ;)

12) kakak dzaatin dah boleh mengira dari 1..2..3..4..5...6..sendiri...(tapi 7..8..9..10 pandai ikut ummi)



Doa ummi..moga kakak dzaatin memberi contoh yang baik buat adik2..semoga kalian membesar menjadi adik beradik yang penuh kasih sayang..saling menghormati dan mengingati..saling bantu membantu..dan saling menguatkan..Aminn..

Tuesday, January 25, 2011

Wafiqa Genap Sebulan..Alhamdulillah

assalamualaikum...

23 januari 2011..tepatlah sebulan usia wafiqa..Alhamdulillah..perkembangannya setakat ini memberangsangkan..macam bayi-bayi normal yang lain..

hari ni..25 januari, ummi dan abi baru berpeluang bawa wafiqa ke klinik untuk check up usia sebulan..

berat wafiqa meningkat dari 4.3kg semasa umur 2minggu ke 4.7kg sekarang..panjangnya pun meningkat sepanjang 1cm..semasa lahir panjangnya 54cm..sekarang dah 55cm..

kalu orang tanya malam2 wafiqa kerap menangis atau berjaga malam tak..sebenarnya..buat masa ini..Alhamdulillah..memang Allah permudahkan ummi jaga dia..macam mana siang perangai wafiqa..macam tu lah malamnya..

rentetan perangai wafiqa berubah2...semasa seminggu selepas lahir..wafiqa di wad bayi..ummi tak tahu perangainya camna..tapi bak kata nurse tidur sahaja dia..menangis bila nak susu setiap 3jam..itu sahaja..masa kakak dzaatin dulu..ummi abi mmg tak tidur malamlah..wafiqa kali ni, memang ummi puas tidur lah..terjaga pun bila dia rengek nak susu..tu pun wafiqa merengek sambil mata terpejam..hee

bila dah asyik tidur dalam posisi berbedung sahaja..mudahlah bila dah balik ke rumah..memang selepas ummi susukannya..bedung..letak atas tilam..terus dia terlena dengan sendirinya..

selepas sanak sedara datang..ada yang dukung, ada yang buai2..huhuhu..perangainya dah berubah..setiap kali nak tidur..wafiqa nak ummi buaikan dulu..guna tangan je la..goyang2 sikit..terlena lah dia..2 minggu jugaklah camtu..siang dan malam cmtu lah perangainya..last2 ummi minta abi kuarkan bouncer kakak dzaatin punya dulu..sbb apa? ummi dh tak larat nk buai2 kan dia sampai tidur..tambah2 bila malam2..lepas guna bouncer, ummi dah tak letih dah..kejap je tangguk ngan bouncer..dia dh terlena..Alhamdulillah..

wafiqa jenis tahan kalu punggugnnya basah..dia jenis tak menangis kalu punggung basah..ummi lah kena alert..kalu terdengar bunyi dia 'sembur'..tukarlah..kalu tak terdengar...emm begitulah berjam2..ummi selalu pastikan 3 jam sekali tukar pampersnya..

bab menyusu pulak..wafiqa menyusu tak sekuat kakak dzaatin dulu2..wafiqa jenis menyusu tak lama tapi kerap..camne pun..pipinya cam cucur badak dah kembungnya..hehe..bukan cam pau g lah stakat ni..he

umur sebulan wafiqa dah tukar saiz pampers dari saiz newborn ke saiz S..sebab pahanya montok-montok..;)

sekarang wafiqa dah pandai berborak...bunyi kurr..kurrr..sambil tersenyum..kalu bab tersenyum dan ketawa tu dia dah pandai wat masa umur seminggu dua minggu cam tu..kadang2 tengah malam pun boleh nak berborak lepas ummi tukar pampersnya..hee..abi cakap mulutnya tak sebising kakak dzaatin dulu..kiranya kakak dzaatin lagi bising campur suka menangis malam2..hee..wafiqa lagi well behave lah..

tidur malam sekarang ni dh kurang terjaga..memang jaga nak susu je..ummi pastikan pukul 12 tengah malam, ummi susu dia, tukar pampers baru tidur..pukul 3 pagi wafiqa minta susu sambil mata terpejam, lepas nyusu dia sambung tidur..jadi tak yah dah buai2kan dia..lepas tu lebih kurang pukul 5 atau 6 pagi baru wafiqa jaga bukak mata..

selepas ummi beli madu yaman dari aunty mawaddah..ummi ragu2 lagi nak amalkan pada wafiqa..bila ummi tanya semula pada aunty mawaddah..baru ummi yakin semula...bila amal pada wafiqa, setiap kali ummi calit di lidahnya, lepas tu mesti dia muak susu bercsmpur lendir2 mukus..Alhamdulillah..jadi kuranglah dia nak terkena selsema atau kahak terkumpul di rengkungnya..alhamdulillah khasiat madu..dulu ummi ada terbaca di internet kata bayi bawah setahun tak elok amal madu..bak kata aunty mawaddah, itu perspective western..kalu bg madu yang tak asli, yg bercampur ngan gula, mmg tak elok..ikut sunnah memang madu penawar segala penyakit seperti habattussauda'..jadi yakinlah mengamalkannya..kakak dzaatin dulu..umur sebulan dah terkena selsema n kahak banyak..masa tu tak terfikir nak amal madu pun..




wajah kakak dzaatin tika umur sebulan ...


ini pulak wajah wafiqa umur sebulan...sma ke tak? sape chubby lagi??..hehe





Alhamdulillah...doa ummi moga wafiqa dan kakak dzaatin membesar sihat sejahtera..anak2 yang sihat membahagiakan ummi abi..bila badan sihat..minda pun sihat..didoakan mudah ilmu2 yang baik serap ke otak..moga membesar jadi anak2 yang berakhlak mulia..manfaat pada keluarga dan masyarakat..insyaAllah..amin..

Friday, January 21, 2011

Ummi, Abi & Arabian Song + Food


Assalamualaikum...

kenapa tajuk entry ummi tentang lagu2 dan makanan2 arab pulak ni.??.sebab kedua2 perkara di atas persamaan yang ada pada ummi dan abi..kedua2nya menjadi interest kami semenjak kami berkahwin ketika belajar dulu..sebenarnya ummi bukan nak ulas banyak tentang makanan arab..cukuplah ummi katakan kami memang suka sangat makan makanan arab..Momma Mia Restaurant di UIA dulu mmg selalu kami terfikir nak pergi..pulak tu..sekali masuk mesti RM20 ringgit lah abis untuk harga makanan kami berdua..hee..

ummi sebenarnya nak cerita pasal lagu2 arab yang kami minati..kalau anak2 ummi nak tahu..sebenarnya lagu2 arab ni ummi yang influence abi..ummi memang suka semenjak matriks lagi..masa tu lagu Fares_Albi Nadak memang famous di UIA..satu bilik suka dengar lagu tu..lagu tu bertemakan romantik jugaklah..tapi masa tu tak pandai nak translate ke bahasa Inggeris atau Melayu lagi..dengar2 jelah sambil layan melodinya dan suara penyanyinya yang merdu tu..

bila dah kahwin dengan abi..interest ni makin bertambah2 sebab abi pun mula tunjukkan minat dia pada lagu2 arab..pulak tu abi memang tahu sikit2 berbahasa arab sbb environment di kolam UIA memang dikelilingi student arab..jadi abi berborak bahasa arab dengan student2 arab ni..makin tambah skill abi dlm bahasa arab ni..jadi minat pada lagu arab juga makin bertambah sebab bila dh tahu maksud lagu tu..memang penuh penghayatan lah bila mendengarnya..

antara lagu2 yang menjadi kesukaan kami ialah lagu nyanyian:


1) Ahmed Bukhatir_Ya Zawjatie


lagu ni memang syahdu dan menusuk kalbu lah..abi selalu nyanyikan pada ummi..kami selalu pasangkan dalam kereta..bila dh minat..kami cari2 lah translation dlm bahasa inggeris supaya memahami maksudnya liriknya dgn lebih mendalam..bila dengar makin mendalamlah cinta kami..hee..masa kami minat lagu ni, kakak dzaatin masih dalam kandungan ummi..jadi bila dh bersalin kakak dzaatin pun, kami selalu pasang sehingga sekarang..terkejutnya bila sekarang ni, kalu lagu tu terpasang di mp3 dlm kereta, kakak dzaatin automatik mengikut2 melodinya dan kadang2 menyanyi gaya kakak dzaatin sendiri..he..emm ni ummi abi tak pernah ajar tau, tapi mungkin selalu didendang di telinganya sejak dlm perut lagi..memang melekatlah dlm memorinya..kuat betul daya ingatan bayi kan..sbb tu kami sbg ummi dan abi kalau boleh sedaya upaya perdengarkan alunan al-quran dan muzik2 yang bermanfaat sahaja di pendengaran kami dan anak2..sebab ini pun satu pendidikan juga..
ini liriknya:


Zawjati (My Wifeeey...)

“Uhhibuki misla maa anteee” I love you the way you are,
“Uhiibuki kaifa ma kunteee” I love you the way you were,

“Wa mahma kaana ,mahmaa saara“ No matter what did or will happen
“anti habeebati anteee” You are and will be My Darling.

“Zawjateee…” My Wifeeey…

“anti habeebati anteee” You are and will be My Darling.

“Uhhibuki misla maa anteee” I love you the way you are,
“Uhiibuki kaifa ma kunteee” I love you the way you were,

“Wa mahma kaana ,mahmaa saara“ No matter what did or will happen
“anti habeebati anteee” You are and will be My Darling.

“Zawjateee…” My Wifeeey…

“halaali anti laa akhshaa adulan…am mumaqteee…” You're my rightful wife, I don’t fear sin… I don’t care not about those who like to reproach and irritate me.
laqad azina zamaanulana bi wuslim ghayri mumbatteee” It is our destiny to be Together eternally.

“Saqaytil hubba fi qalbi bi husnil fa a’li was-samti” In my heart you instilled love With grace and good deeds.
“yagheeb-us’-sa’adu innibti” Happiness vanishes when you disappear,
“Wa yasful a’yshu inji ti” Life brightens when you're there.

“nahaari kaadihum hatta izaa ma a’ttulil baytee” Hard is my day Until you return home.
“Laqituki fanjala anni duna ya izaaa tabassamteee” Sadness disappears When you smile.

“Uhhibuki misla maa anteee” I love you the way you are,
“Uhiibuki kaifa ma kunteee” I love you the way you were,

“Wa mahma kaana ,mahmaa saara“ No matter what did or will happen
“antee habeebati anteee” You are and will be My Darling.

“Zawjateee…” My Wifeeey…
“antee habeebati anteee” You are and will be My Darling.

“tagiku bi al hyaatu iza bi haa yauman tabarramti” Life turns black When you're upset,
“fa asssaa jaahidan hatta aw haqqi qaamaa tamannaytee” So I work hard To make your wish come true.

“anaaee anti fal tahnay bi jifhil hubbi maa ashtee” You're my happiness. May you be happy forever.
Fa roohanaa qadi’ talafa ka mislil ardhi wa annabteee Our souls are united Like soil and plants.

“fa ya amali wa Yaa sakaanee wa Yaa unsi wa mulhimateee” ”You're my hope, my peace My good company and inspiration.
“yatibul a’eshu mahmaa daaqatil ayyaamu intibteee” Life is good, no matter how hard it is, When you're fine.

“fa ya amali wa Yaa sakaanee wa Yaa unsi wa mulhimateee” ”You're my hope, my peace My good company and inspiration.
“yatibul a’eshu mahmaa daaqatil ayyaamu intibteee” Life is good, no matter how hard it is, When you're fine.

“Uhhibuki misla maa anteee” I love you the way you are,
“Uhiibuki kaifa ma kunteee” I love you the way you were,

“Wa mahma kaana ,mahmaa…saaraa“ No matter what did or will happen
“anti habeebati anteee” You are and will be My Darling.

“Zawjateee…” My Wifeeey…



2) Lagu 'Eshteyaqy'..penyanyinya ummi dan abi tak pasti siapa

lagu ni kawan baik ummi yang perkenalkan..bila dengar ummi dan abi terus jatuh hati..apalagi kami terus google liriknya dan translatekan liriknya di google translation..memang menyentuh hati juga sebab lagu nya berkisarkan tentang kerinduan kita pada Rasulullah..bila nyanyi rasa rindu pada Rasulullah melalui bait2 liriknya..MasyaAllah..inilah matlamat kita apabila mencari hiburan..biarlah hiburan tu membuatkan kita makin dekat pada Allah dan rasulnya..insyaAllah..


تناهى العشق فيكم وإشتياقي
فعدني باللقاء أيا حبيبي
ببابك سيدي كان التلاقي
فهل لي عودة بين الغيوب
وهل لي زورة قبل المنايا
وهل لي دعوة هل من نصيب
بمدح جمالكم زين السجايا
حظينا بالأزاهر والطيوب
وبتنا في هوى خير البرايا
فما أزكاه من ريح رطيب
رسول الله يا كنز العطايا
ويا روح المسافر في الدروب
ملكتم روحنا وحشى الحنايا
فما أبقيتم رمض الغريب
وحبك يا أبا الأيتام سقيا
نعيش بها مع النأي العصيب
حنانك يا أبا الزهراء جدي
وكن لي شافعا يوم الخطوب
وجد لي سيدي بكريم وصل
فعدني باللقاء أيا حبيبي




3) Allahi Allah Kiya Karo Nyanyian Maher Zain

lagu ni pun amat menjadi kesukaan ummi dan abi..kami boleh nyanyi bersama2..selalunya dalam keretalah..tapi ummi selalu nyanyi taklah seperfect abi sbb abinya sebutan bahasa hindi nya lagi hebat dr ummi..hee..mmg abi leh nyanyi lengkaplah..ummi selalu ikut2 je..lagu ni agak berentak tapi happening..liriknya pun memang elok..lagu ni famous masa kakak dzaatin umur 5 6 bulan..bila kami kerap pasang lam kereta..sekarang pantang kalu lagu tu berdendang, mesti kakak dzaatin terikut2 sekali..comelnya tengok bila dia sebut..Allah2..ya karo..hehe..abi cakap macam anak hindustan dah..hehe


Allahi Allah kiya karo
Dukh na kisi ko diya karo
Jo duniya ka malik hai
Naam ussi ka liya karo.
Allah hee Allah…
Allahi Allah kiya karo
Dukh na kissi ko diya karo
Jo duniya ka malik hai
Naam usi ka liya karo.
Allahi Allah

Just like a sunrise can’t be denied
Oh, just like the river will find the sea
O Allah, You’re here and You’re always near
And I know without a doubt
That You always hear my prayer
Such ki raah pay chala karo
Dukh na kisi ko diya karo
Jo duniya ka malik hai
Naam ussi ka liya karo.
Allah hee Allah..
Allah hee Allah kiya karo
Dukh naa kisi ko diya karo
Jo duniya ka malik hai
Naam usi ka liya karo.
Allah hi Allah
So many bright stars
Like diamonds in the sky
Oh, it makes me wonder
How anyone can be blind
To all the signs so clear
Just open your eyes
And I know without a doubt
You will surly see the light
Aisa zulm na kiya karo
Dukh na kisi ko diya karo
Jo duniya ka malik hai
Naam usi ka liya karo.
Allah hee Allah
Allah he Allah kiya karo
Dukh na kisi ko diya karo
Jo duniya ka malik hai
Naam ussi ka liya karo.
Allah Hi Allah Kiya Karo Dukh Na Kissi Ko Diya …



4)Ana Mosh 'Aref Atghayar dan Sobhan Allah_Nyanyian Tamer Hosny

lagu ni baru je kami mula minat..sejarahnya cmni..abi suka sangat dengar IKIM semasa dlm perjalanan atau di ofisnya..jadi bila ikim selalu dendangkan lagu ni..abi jadi mula sukalah..abi perkenalkan kat ummi..ummi cakaplah abi carilah dlm internet lagunya..pastu abi startlah google..bila dh jumpa..selalulah kami dengar..pastu ummi tanya lah siapa penyanyinya, dari mana?..abi cakap xyah abi gtau tengoklah nnti tup tup ummi yang cari sendiri..hehe..aa..betul kata abi..sbb minat ngan melodinya dan suaranya yg merdu..ummi carilah lirik dan latar belakang penyanyinya..orangnya berasal dr Mesir..tapi gaya hidupnya agak moden..xpelah..ummi suka pada lirik2 lagunya dan melodi lagunya bukan pada orangnya sebab ummi minat abi jer hehe..

untuk lirik lagu Ana Mosh 'Aref Atghayar ummi belum lengkap cari lagi..ummi tgh minta tolong kawan ummi lengkapkan..kawan ummi ni memang terer bab2 lagu arab ni..;) nanti ummi masukkan kemudian k..

yang ni lirik Sobhan Allah




سبحان الله وبحمده سبحان الله العظيم رضيت بالله ربـــا ورضيت بالاسلام دين سبحان الله وبحمده سبحان الله العظيم رضيت بالله ربا ورضيت بالاسلام دين ومحمد صلى الله عليه وسلم نبيا ورسولا حبيب الله واشرف المرسلين الله اما انى لك صومت وعلى رزقك افطرت وبك امنت وعليك توكلت ذهب الزمء وابتلت العروق وثبت الاجر باذن الله يا واسع الفضل ومحمد صلى الله عليه وسلم حبيب الله واشرف المرسلين

Wednesday, January 19, 2011

Hari Ke-27 dlm Tempoh Berpantang

(18 Jan 2011)

Assalamualaikum
Abi, Kakak Dzaatin dan Wafiqa..
tak lupa buat semua yang sudi membaca
(^_^)

hari ni hari ke 27 selepas bersalin
selama berpantang, ummi menetap di rumah sendiri bersama suami dan anak-anak je
(seronoknya bila sebut anak-anak...heee)
adik abi merangkap Mak Ngah dzaatin pun ada juga di sini..
bantu ummi jaga kakak dzaatin selama tempoh berpantang nih
berpantang kali ni memang happy go lucky
hehe..
nape ummi kata camtu
sbb mmg lucky lah berpantang kat sini
abi mmg 'supportive' betuuuul heee
tambah pulak Mak cik Asiah n Mawaddah n family dtg ziarah ritu
lagi2 lah dapat lampu hijau dan free tips cmna cara nak berpantang happy go lucky
hee..thanks mawaddah n mak cik

pagi tadi ummi, abi ngan wafiqa g klinik jap
ummi kena g wat Urine Test
sbb Hospital Seremban nak follow up ummi nya kes ttg masalah pundi kencing masa di ward ritu
sebenarnya kat hospital lagi masalah tu dh settle
tapi polisinya kena ada follow up jga
minggu depan ummi ada appointment di hospital bawa result urine test tu

ummi xde apa pun nak cerita sebenarnya
nak ulas lanjut pasal berpantang happy go lucky ni pun cam xbest je
hehe
yelah sebab masing2 ada cara masing2..
ada yg hard core ada yang 'soft core'
ummi ni jenis yg 'in the middle' punya..
hehe..
cuma kali ni ummi tak stress n tak emo sgt mcm masa
berpantang selepas bersalin kakak dzaatin dulu
dulu stress sbb sakit kena jahit tambah stress masalah sembelit berminggu2
sekarang Alhamdulillah..seminggu je sakit jahit dah lega
sembelit pun hanya 5% je rasa
mungkin sbb amal Salindah ngan madu Yaman yg Mawaddah bawak ;)
alhamdulillah ngan nikmat kesihatan ni..


Photo Albums at WiddlyTinks.com



Scrapbooking at WiddlyTinks.com




Friday, January 14, 2011

Kenangan Bulan Madu Ummi&Abi di Pulau 'Mahsuri'

Assalamualaikum..

buat Kakak Dzaatin dan Adik Wafiqa
kali ni ummi nak cerita pada kalian ttg kenangan ummi dan abi ketika berbulan madu
di Pulau Mahsuri ataupun Pulau Langkawi sebenarnya..
masa tu baru lepas beberapa bulan kami berkahwin
bila cuti semester
kami ambil peluang ke sana sebab Pulau Langkawi ni dekat ngan kg ummi di Perlis
kebetulan pula
di Pulau tu ada rumah mertua Mak Ngah
jadi kami bermalam di situ sahaja sepanjang berbulan madu di sana
jadi save la bajet penginapan dan makan minum kan..hehe
pusing2 Pulau pun Mak Ngah dan Pak Ngah yang bawa
best sangat

mula2 kami bertolak ke Gunung Mat Chinchang
kat situ ada Cable Car yang tertinggi di Asia
kami ke sana naik motosikal je tau..
masing2 ngan pasangan masing2..
hee..
romantik..........
segar je suasananya..
kat atas sana permandangan indah sangat
memang sangat cantik ciptaan Allah
memang rasa takjub dan rasa rendah diri
rasa kerdil je kat atas tu
Subhanallah..

Ummi dan Abi ada juga ke Telaga Tujuh
dengan Air Terjun Temurun
disebabkan ummi abi ni pantang nampak air
memang mandi sakan lah kami
kat tepi pantai pun kami ada pergi
namanya Pantai Tengkorak
kat sini sempat lagi bakar2 ikan ngan makan nasi tengahhari
memang best sangat..

Alhamdulillah
itulah nikmat berbulan madu kami
ada juga rezeki nak berbulan madu kan
syukur pada Allah

emm..
nanti bila kakak dzaatin dan adik wafiqa dh besar ckit
ummi abi hajat nk bawa kalian ke sana
mengembara ni pun sunnah Rasulullah juga
memuji2 ciptaan Allah
membuatkan kita ingat akan kebesaranNya
juga masa yang berkualiti untuk keluarga kita
bersama2 meraikan masa gembira bersama..
InsyaAllah
(^_^)

jom kita tengok aktiviti2 ummi abi di sana
:)


Photo Albums at WiddlyTinks.com
Scrapbooking Photo Tinks by WiddlyTinks.com

ini gambar semasa kami di atas ferry perjalanan dari Jeti KualaPerlis ke Jeti Kuah


Digital Scrapbooking at WiddlyTinks.com
Scrapbooking Ideas Photo Tinks by WiddlyTinks.com

ini pula permandangan di kawasan Cable Car


Scrapbook at WiddlyTinks.com
Scrapbooking Photo Tinks by WiddlyTinks.com

gambar ni semasa kami dalam perjalanan pulang..di atas ferry juga..
ummi abi memang suka amik port atas ferri sbb kami suka tengok laut yang terbentang luas..



nampak tak laut yang membiru di belakang ummi tu..
subhanallah..cantik sangat kan?




di Air Terjun Temurun
abi tengah ajar ummi berenang..hee


di Pantai Tengkorak..abi memang taiko dalam panggang memanggang nih..;)



masih di kolam semulajadi Air Terjun Temurun



ini permandangan di kawasan Air Terjun di Telaga Tujuh



ini permandangan di puncak Telaga Tujuh..1st time ummi panjat tangga setinggi ni..memang letih sangat2..tapi sbb dh sampai sini kena merasa juga naik ke puncak..
memang akan nampak setiap 7 telaga tu..

Wednesday, January 12, 2011

Telatah Kakak Dzaatin dgn Wafiqa

hari tu abi belikan playpen untuk wafiqa..sbb kakak dzaatin selalu nak kacau wafiqa di atas katil..tambah2 risau kalau ummi masuk tandas..risau sangat tinggal wafiqa sorang2 atas katil..jadi malam tu jugak abi keluar ke pekan nilai cari playpen..

bila dah start pasang..bukan wafiqa yang rasmi dulu..tapi kakak dzaatin terlompat2 nak naik..hehe..last2 sekarang playpen tu jadi mini katil kakak dzaatin..kiranya wafiqa dan kakak dzaatin bergilir2 lah pakai..siang2 ummi letak wafiqa dlm tu bila wafiqa nyenyak tidur..kakak dzaatin kacau2 jugak tp tak risau sgt sbb kakak dzaatin tak sampai tgn nk sentuh adik..bila malam2 pulak, playpen tu jadi katil kakak dzaatin..dapatlah ummi, abi dan wafiqa tidur atas queen bed tu..hehe..macam2 gaya anak2 ummi ni..;)



selalu nak tidur di sebelah adik..


bukan main seronok ye kakak dzaatin..


mini katil aka playpen ni ummi letak sebelah queen bed..senang nk pantau kakak dzaatin tidur malam2..






ni gambar2 wafiqa di hari ke 20..hari ni beratnya 4.3kg..dh makin chubby..matanya pun dh pandai pandang2 muka ummi..dah pandai respon kalu ummi panggil2 namanya..suka ketawa sorang2 masa tgh tidur..selalu dgr wafiqa berdehem2 macam bunyi kuda..kuat poo poo n kuat nyum nyum..hehe





bila ada anak dua ni kan..memang betul2 mengajar ummi dan abi kesabaran yg tinggi nak handle keduanya..adik biasalah dgn kuat menyusu, kuat poo poo disamping kuat tidur juga..jadi masa tidurnya sahaja jadi masa rehat ummi..tapi tak tentu juga kadang2 sbb masa wafiqa tidurlah ummi melayan kakak dzaatin pula..sbb kalu adik merengek nk susu nk tidur, mmg ummi tak dapat layan kakak dzaatin..kakak dzaatin pulak dah macam2 perangainya...sangat lincah..selalu ummi dan abi nak kena bersuara dgn dia..yelah..kadang2 terlompat di tepi adik..main2 barang2 adik..menjerit2 di tepi adik..jadi bila wafiqa betul2 lena mmg nak kena bg perhatian betul2 dekat kakak dzaatin pula supaya dia tak rasa tersisih..

kadang2 ummi dapat rasa kakak dzaatin sgt perlukan ummi bila ummi dh settle tidurkan adik..bila ummi layan dia..dia akan selalu nak sayang2 pipi ummi..peluk ummi..selalu panggil nama ummi..sbb tu rasa kasihan pula kat dia..jadi ummi korban masa rehat ummi layan kakak dzaatin pula..ummi fikir inilah tanggungjawab seorang ummi perlu pikul..bahagikan masa keduanya dan korbankan segalanya demi anak2 mendapat kasih sayang secukupnya..

emm betul2 nk kena balance perhatian tu..jadi sabar memang betul2 kena sabar..Moga Allah tingkatkan lagi kesabaran kami sebagai ummi dan abi..dan jadikan kami ummi abi yang dapat mendidik dan membesarkan anak2 denganpenuh berhikmah dan penuh rasa kasih sayang..Aminn..

Saturday, January 8, 2011

Sambungan Peristiwa Kelahiran Wafiqah: 23 Disember 2010 ~~ Part Akhir


****************mukaddimah**************

assalamualaikum..

hmm..semalam dh masuk kali ketiga abi tanya ummi..

"syg syg..bila nk wat sambungan entry peristiwa kelhiran wafiqah??"(ada gaya2 nada mengharap soalannya)

"emm..iye2..nanti syg smbung jugak k..." (huhu)

jadinya tengahari ni..bila tgok si tecit n si lincah dah tidur nyenyak..ummi curi jugak masa nak sambung entry tu..

sebenarnya..minggu lepas ummi dh siap buat sedetail2nya entry tu..dh berpeluh2 nk ingat balik satu persatu siap dialog2 sekali..dekat 2 hari jugaklah ummi siapkan entry sambungan tu..bila part nak publish je..tup2..OPS LINK IS DISSAPPEAR..huhu..luluh hati ummi time tu..silap tak wat kat word dulu..huhuhu..tu yang terus mati mood ummi nk sambung entry tu..

dah bila encik Abi dh dekat 3 kali request..ummi sambung jugaklah ye..hehe

********************entry disambung***************

23 Disember 2010 (Rabu)

9pagi

~~Doktor Qi merangkap MO yang buat pantauan kat ummi dtg minta kebenaran untuk buat induction kat ummi..Dr. cakap, ummi terpaksa diinduce sbb jika tak akan membahayakan kesihatan ummi..Blood Pressure ummi masih high n tak stabil..around 160 to 150..ummi memang dah kecut perut dgr induce2 ni..ummi persoalkan lah.."boleh tak sy xnak induce?""sy dh berpengalaman diinduce masa anak sulung n amat sakit kesannya dan lama" Dr. Qi serba salah juga..tapi dia cakap dia akan refer pada specialist nnti..tapi dia minta ummi sign jugak dulu n dia nk telefon Abi untuk minta kebenaran husband..lepas Dr Qi pergi..ummi terus calll abi cakap ttg induce tu..abi cakap..bagus jugak induce sbb Ibu dh sampai dr Ipoh awal2 pagi tadi..jd alang2 Ibu dh ada sini..kalu dh bersalin senang Ibu boleh terus melawat n tak perlu lama2 stay di sini..sbb Ibu pun masih kerja n terpaksa minta cuti dtg jaga Kakak Dzaatin..emm ummi pun terpaksa setuju juga dgn keputusan abi..mungkin ditakdirkan kali ni nak kena induce jugak..xpelah fikir ummi..

10pagi

~~tiba2 seorang specialist n beberapa MO dtg kerumuni katil ummi..diorg bincang2 n dr Qi terus gitau specialist tu cakap ummi nak bincang pasal induce tu..Dr Qi cakap ummi refuse untuk diinduce sbb fobia ngan pengalaman pertama..Specialist ni perempuan..bersifat keibuan..terus dia dtg dekat ummi..bincang2 ngan ummi nape ummi refuse..ummi pun ceritalah A to Z masa pengalaman pertama di hospital di Perlis dulu..bila dia dgr, dia cakap hospital sini practise cam lain..if patient request nk penjagaan rapi..diorg akan ikut macamna patient nak..hmm..disebabkan dia cakap elok2 ttg kepentingan induce pd ummi..jd ummi setuju jelah cara diorg..diorg xnak lambat2kan proses bersalin ummi atas sebab BP yg tinggi dan tak stabil tu..hati ummi redha je lah..

12tghari

~~ummi dimasukkan ke wad pemeriksaan rapi khas untuk patient "Pre-eclampsia"..apa tu preeclapmsia..menurut Wikipidia..ia adalah medical condition in which hypertension arises in pregnancy (pregnancy-induced hypertension) in association with significant amounts of protein in the urine..untuk pengetahuan lanjut boleh baca di sini . Dekat sini mmg penjagaan rapi lah..ummi dah start xleh makan minum..air dimasukkan ke dalam bdn melalui tangan sebelah kiri..ummi jugak dimasukkan sejenis ubat anti sawan melalui tangan di sebelah kiri..pastu doktor nak pantau urine ummi selama 24jam..so kena pakai tiub air kencing..pastu BP ummi dipantau setiap 30minit..jadi diorg pasang mesin nk tahu BP.. dipsang di tangan sebelah kanan ummi..jadi cuba bayangkan keadaan ummi yang berselirat ngan wayar sana sini..huhu..seksa lah jugak..

1tgahahri

~~bilik ni hanya dikawal oleh staff nurse dan para doktor je..ada satu masa tu..doktor yang paling high jawatan dia dtg buat review kat ummi..doktor2 lain panggil dia Datuk..Indian..n dh tua dah..tapi baik sgt..ty ummi dh makan belum..tp bila diorg explain cakap ummi dh dipaksa puasa..pelik pulak Datuk Dr. tu..kesian patient tu katanya..bila dia ty suami dh tahu belum dimasukkan ke bilik ni..tak sempat ummi jawab, staff nurse cakap patient dah call td..Datuk Dr. tu terus persoal..patutnya staff yg call bukan patient..hehe..diorg dh kena tegur..lepas diorg discuss ttg ummi, Datuk Dr. tu pun pergi..lepas tu Dr Aisyah dtg nak induce ummi..ummi terus cakap.."Dr. nk kena induce jugak ke..boleh tak tunggu turun tanda dulu..??"ty ummi mcm merayu..huhu..last2..lepas diorg discuss sesama diorg..diorg xjd nk induce lg..hehe..demand patient ni..dlm hati mmg doa sgt2 supaya Allah turunkan tanda secepat mgkin before diorg nk proceed induce jgak..dalam kul 1.30..tiba2 kain ummi basah..ummi pelik lah..kan dh pakai tiub kencing..xkan bocor kot..ummi terus panggil staff nurse.."nurse..nurse kain sy basah" terus ada sorg doktor n nurse dtg cek..bila diorg tgok..diorg serentak cakap.."ohh..show....."..bila dgr tu terus ummi lega..rupanya dh turun 'show'..show ni macam tanda nk bersalin lah..sejenis lendir macam mukus yang bercampur sedikit darah..Alhamdulillah..Allah dgr permintaan ummi..terus Dr. Aisyah dtg cek bukaan..dh 1cm katanya..jadi dh xjadi nk induce..hehe..pastu Dr siap2 nak pecahkan air ketuban..nk bg cepat prosesnya kata Dr..aduh..ummi dh tersirap bila dgr nk pecahkan air ketuban..lagi berdegup2 ummi bila nampak alat pemecah tu..sangat panjang dan tirus tajamnya..huhu..xnak2...xsempat Dr nak cucuk..ummi terus cakap.."Dr..perlu ke pecahkan air ketuban..boleh tak biar pecah sendiri??" terus Dr terbantut nk buat..hehe..Demand lagi patient nih..diorg bincang2 sesama sendiri n lastly xjadi nk pecahkan juga...heee..lega2..

2.30ptg

~~sekali lagi bukaan di cek..ohh..dh 3cm..progress yg cepat kata doktor..ummi terus ditolak ke labor room..ummi dh panik ni..belum call abi lagi..polisi hospital ni mmg husband leh masuk...terus ummi ty nurse.."nurse..nurse..suami sy dh di call belum??" nurse cakap akan di call sekejap lg..tunggu punya tunggu..abi xdtg lg..ummi dh resah..ummi terus minta tolong student nurse sms abi ckp ummi dh dlm labor room..ummi minta abi masuk..tima kasih sgt kat student tu dia tolong ummi..

3.30ptg

~~abi baru sampai..ummi terus lega n tersenyum pandang abi..mmg abi ialah org yg sangat2 ummi perlukan waktu tu..tgah dok borak2 ttg dzaatin n ibu yg ada dirumah..tiba2 kain ummi basah lagi..banyak n terus menerus keluar..ehh apa pulak kali ni..ikut pengalaman macam air ketuban jer..terus ummi panggil nurse lagi..bila diorg cek..a.aa..air ketuban dh pecah..terus doktor cek bukaan..dh 6cm katanya..Ya Allah cepatnya progress fikir ummi dlm hati..Alhamdulillah abi dh sempat dtg..mmg Allah dh susun cantik..masa ni ummi rasa sengal2 je..belum ada rasa sakit contraction teruk lagi..time ni pun nurse masukkan sejenis ubat untuk percepat proses bersalin..ia dipanggil 'augmented'..ia dimasukkan melalui tangan di sebelah kiri ummi..masa ni wayar masih berselirat di kiri kanan ummi..

5.30ptg

~~ummi dh start contraction..sakitnya masih boleh ditahan..setiap kali sakit dtg..ummi genggam2 lengan abi..pukul 6 abi g solat sekejap..ummi resah tunggu abi sambil tahan sakit...bila abi dh siap solat..ummi terus sambung genggam lengan abi..sakit makin bertambah kuat..

7.45mlm

~~sakit bertambah kuat n ummi makin tak tahan menahan sakit..abi nk ke surau nk solat maghrib..ummi pesan abi lapik perut skit sbb dr tghari abi tak makan2 lagi..ummi minta abi doa permudahkan bersalin ummi..sakit contraction tak tertahan2 sakitnya..sepanjang abi tak de..ummi sebut2 nama abi..bila tambah sakit ummi zikir2 sebut Allah Allah..segala doa nabi Yunus, selawat, ayat qursi semua ummi dh baca..sangat azab tanggung sakit ni..

8.30mlm

~~ummi ngadu pd doktor n nurse..ummi sangat tak berdaya nak tahan sakit ni..bila doktor cek bukaan..baru 7cm..rupanya 4jam yg berlalu baru 1cm bergerak..Ya Allah beratnya rasa nak tahan sakit ni lg..lagi 3cm rs cam lama sgt ummi tunggu..abi pun dh resah tgok keadaan ummi..Abi cakap..masa ummi genggam lengan abi tu..kekuatan yg ummi ada tu seperti bukan kekuatan ummi yg sebenar..abi terasa sakit..tapi abi tahan demi ummi..waktu ni darah di saluran tiub di sebelah tgn kiri ummi memancut keluar..abis kena bantal n tilam..n menitik2 di lantai..sbb masa contraction ummi merengkok tahan sakit sampai tak sedar tangan dh tergesel2 dgn kuat..lepas tu nurse terus cabutkan tiub ui n juga buang tiub saluran kencing..masa ni ummi merengkok sgt kuat..nurse bg ummi gas oxytoxin..untuk hilangkan rasa sakit..bila pakai..ummi xde kesan pun..sakit macam biasa ummi rasai..tapi sbb bila sedut gas tu ummi dpt bernafas sempurna..jd ummi guna jgak gas tu..

10mlm

~~keadaan ummi makin teruk..bila dh terdaya sgt ummi ambil keputusan nak sedut gas tu sepanjang masa..sepatutnya gas tu disedut bila dtg contraction je..tp ummi dh malas nk fikir..ummi dh cam frust sbb sakit tak tertanggung sangat..jadi ummi terus sedut gas sepanjang masa..KESANNYA..ummi terus terlena n lali..abi cakap dekat sejam ummi diam n kaku..xde lagi mengadu2 sakit n merengkok2..ummi terus kaku..abi risau jugak tgok keadaan ummi tu..masa tengah lali tu..ummi mmg dapat dgr suasana sekeliling..bunyi telefon, bunti mesin, bunyi suara doktor n nurse n bunyi suara abi panggil2 ummi..masa ni ummi dh xnak fikir pasal sakit tu..ummi fikir..pandai2 lah doktor nak keluarkan baby nnti..ummi dh rasa selesa dgn keadaan tu..

11mlm

~~nurse n doktor dah gerak2 ummi..nurse dh cabutkan tiub gas tu..tapi ummi masih lali n terbuai..ummi pejam mata rapat2..ummi tak endah doktor, n nurse panggil2 ummi..sayup2 ummi dgr doktor cakap..”puan..puan bangun puan..dh full term ni..bukaan dh 10cm..dah boleh meneran ni” ummi masih tak endah gesaan doktor tu..biarlah nak jadi apa..ummi tak nak hiraukan..ummi nak tidur je..bila ummi tak bagi respon beberapa lama..doktor dah siap2 alat vacuum..diorg nk vacuum je kalu ummi masih refuse nak bangun untuk meneran..11.30mlm..tiba-tiba ummi dengar abi panggil2 ummi sambil usap2 kepala ummi..abi pujuk ummi bangun untuk meneran..kepala baby dh nampak sikit kata abi..ummi terus rasa terbius..mula2 ummi dh frust xnak meneran sbb terlampau lama menahan sakit..tapi bila abi dh pujuk2..ummi terus kuatkan hati buka mata n meneran kuat2..doktor n nurse terus bg semangat..tapi kekuatan teranan ummi tak kuat mana kesan dari lali2 tu..pernafasan ummi pun tak stabil..ummi semput2..doktor pujuk2 lagi..doktor cakap kalu guna vacuum nnti bertambah sakit..doktor pujuk suruh meneran sekuat hati..abi terus pujuk ummi..masa ni ummi meneran sambil pejam mata..ummi dgr suara abi cakap “syg kuat lagi syg..dzaatin tunggu kita di rumah..syg kena cepat teran..baby dh nampak kepala..nnti lemas kalu syg lambat..” “selawat syg..”pastu abi selawat sama2 ummi..

11.58mlm

~~selamat lah keluar adik wafiqah..alhamdulillah..ummi terus tersenyum pandang adik..abis segala tenaga ummi lepas keluar adik..abi terus cium dahi ummi tanda gembira..lepas tu abi dh disuruh tunggu di luar..tapi ummi nmpak nurse kalut2 jolok tengkuk adik wafiqah..rupanya pernafasan adik tak stabil..adik menangis perlahan-lahan jer..lepas tu diorg bawak adik wafiqah keluar untuk diazankan oleh abi..lepas tu adik wafiqah dimasukkan ke NICU sbb pernafasannya tak sempurna kata doktor..Ummi doakan adik wafiqah cepat sihat..

Fakta ringkas

**ummi masih ditahan di wad selama 5 hari selepas bersalin sbb BP ummi perlu dipantau selama 5 hari..jadi keseluruhan ummi berada di wad selama 7 hari sebelum dibenarkan keluar pd 28 dis 2010..

**adik wafiqah juga ditahan selama 5 hari di wad bayi sbb adik perlu bergantung pd antibiotik mengikut dos yg ditetapkan..alhamdulillah adik tak terkena jaundice..

**hari ketiga lepas bersalin baru ummi dpt menyusu adik secara direct di wadnya..abi berulang alik setiap hari bawak ummi ke sana..

**10 ounze ummi dpt perah susu sepanjang di wad untuk di hantar pd adik..alhamdulillah..tp mmg ramai pelik n ty2 ummi ttg breastpump spectra tu..hehe..sebelum tu adik bergantung pd FM..tp alhamdulillah masa ummi dpt bf direct..adik tak keliru puting n tak keliru rasa susu..

**ummi kehilangan 500cc darah..250cc semasa bersalin..250cc lg fresh blood keluar melalui saluran tiub kencing..lepas 2 kali scan, rupanya pundi kencing ummi ada bengkak..puncanya mungkin luka masa ummi meneran..waktu u tiub kencing lmbat dibuang..

**ummi kira2 kesan suntikan di tangan ummi adalah lebih kurang 13 kali suntikan..6 daripadanya adalah tersalah tempat...huhuhu.....mmg bengkak sgt tgn ummi...cam katak kembung..huu

**betul2 sejam dua lepas bersalin, nurse nasihatkan ummi perah susu..masa tu breaspump xde g..jd ummi guna kaedah ‘marmet’ halai balai punya..hehe..menyesal tak belajar betul2 masa baca artikel kaedah marmet di majalah Pa&Ma..rupanya sgt berguna time ni..adalah setitik dua je keluar..huhu

**abi cakap adik wafiqah gelap bdnnya masa keluar dr perut..ikut abi betul katanya..hehe..pastu abi ingat adik dh tak bernyawa masa keluar sbb nmpak pucat sgt..huu..ummi ty lah..abi tak pitam ke masa tgok saat tu..abi cakap relax je..Cuma excited rasanya bila dpt tgok 1st time bby keluar..hee

**selama berpisah dgn kakak dzaatin 7hari..ummi terasa sangat kehilangan dia..kakak dzaatin pulak kekok bila dtg melawat ummi..semenjak ummi tak de di rumah..kakak dzaatin sgt manja dan selalu meragam..mungkin dia risau abi tinggalkan dia mcm ummi tinggalkan dia beberapa hari tu..selalu berair mata ummi bila teringat dia..kakak dzaatin juga sgt tabah semenjak tak de ummi kan..;(

**masa sakit contraction tu..dalam hati dh terfikir..cukuplah anak dua org je kot..dh tak sanggup nk rasa sakit bersalin g..tapi bila teringat kisah Maryam ibu Nabi Isa..dia pun sakit juga nk bersalin walaupun dia wanita pilihan Allah diberi anugerah dpt bby tanpa berkahwin..inikan manusia biasa cm ummi..sesiapa shj merasainya..dan ganjaran pahala amatlah besar sebesar mati Syahid dan bagai bayi yg baru lahir setelah segala dosa dibuang selepas bersalin..gulp..emm..jd inspirasi balik..he

**pasni, ummi dinasihatkan merancang kehamilan atas beberapa sbb..HB n BP tak stabil n nk pulihkan kembali kesihatan sblm hamil lagi..tp xtau g nk guna kaedah mana..masih mgkaji...........

P/s: sangat2 manghargai pengorbanan abi berulang alik selama 7hari dari 22hb hingga 28hb ke hospital..sekejap ke wad ummi sekejap ke wad adik..abi lah bersusah payah uruskan segalanya..dgn urus kakak dzaatin di rumah lg..mmg ummi sgt2 terharu..sayang abi sangat2...

Thursday, January 6, 2011

Salam Perkenalan ;)

Assalamualaikum semua...
di hari ke 14 kelahiran puteri kedua ummi..
ummi nak perkenalkan wajahnya di blog ini..
tapi gambar-gambar ni diambil semasa hari ke 8..
sekarang ni dh makin chubby sbb kuat minum susu ummi hee..
Alhamdulillah..rezki Allah buat wafiqah..
emm..wajah Wafiqah ikut muka sape ye??
(^_^)












ummi nak tujukan lagu Odei Anak buat anak-anak ummi
kakak Dzaatin & adik Wafiqah
yang ummi dan abi sayang sangat-sangat

"Wahai Anak Apakah Kau Mengerti
Betapa Deritanya
Ibu Yang Mengandung
Aduhai Anak Apakah Engkau Tahu
Alangkah Deritanya Ibu Melahirkanmu

Namun Kelahiranmu Adalah Penghibur Hati
Dibelai Dan Dimanja Setiap Hari
Di Malam Hari Tidur Tak Berwaktu
Tapi Tak Mengapa Kerana Kau Disayangi

Hari-hari Sudah Pun Berlalu
Usiamu Makin Bertambah
Seorang Ibu Sudah Semakin Tua
Namun Terus Berkorban Untuk Sesuap Rezeki
Agar Sempurna Hari Depanmu

Kini Kau Dewasa, Ibumu Telah Pergi
Waktu Yang Berlalu Seakan Memanggil
Sudahkah Kau Curahkan Kasih Sayangmu
Apakah Terbalas Segala Jasanya
Syurga Itu Di Bawah Tapak Kakinya

Hanyalah Anak-anak Yang Soleh
Bisa Memberikan Kasih Sayangnya
Hanyalah Anak-anak Yang Soleh
Bisa Mendoakan Hari Akhiratmu"

Credit to Raihan

Wednesday, January 5, 2011

Membahagiakan ~~




tika ini..
hujan lebat membasahi bumi, guruh berdentum-dentum..
kakak tidur meniarap di kiri ummi..
adik tidur nyenyak sekali di kanan ummi..
betapa seperti satu perasaan penuh keibuan dapat ummi rasai..
dapat mendodoikan dan memberikan keselesaan untuk keduanya tidur di sisi ummi

kakak takut dengar bunyi guruh..
ummi peluk erat dan tepuk-tepuk bdnnya..
adik sekali sekala rengek-rengek
ummi susukannya..

bahagianya bila lihat dua-dua nyenyak dibuai ummi
(~_~)

~sayang kamu berdua~
~sbb Allah pun sayang kamu~